Στεμνίτσα: Η αρχόντισσα του Μαινάλου

Η αρχαία Υψούντα, χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, στους πρόποδες της Κλινίτσας σε υψόμετρο 1100 μ., η αρχόντισσα του Μαινάλου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη μεγαλοπρέπεια μιας αυστηρής και λιτής αρχιτεκτονικής μέσα στο περίκλειστο και τραχύ ορεινό αρκαδικό τοπίο. Η ομορφιά, η ιστορία και η πλούσια πολιτιστική της παράδοση είναι γνωστές και έχουν υμνηθεί από παλαιότερους αλλά και σύγχρονους.

 

Η ιστορική, αυτή, κωμόπολη καλεί τον επισκέπτη να περιδιαβάσει στα γραφικά καλντερίμια της που χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές ,να δροσιστεί στα πέτρινα κεφαλόβρυσα κάτω από τη σκιά αιωνόβιων πλατάνων, να ταξιδέψει στους ηρωικούς χρόνους του ’21 περνώντας μπροστά από τα σπίτια ενδόξων οπλαρχηγών, να γνωρίσει την αρχοντιά των κατοίκων της ,που επί χρόνια κατεργάζονταν το ασήμι ,το χρυσό και το χαλκό και έκαναν την τέχνη τους ξακουστή σε όλη τη Βαλκανική και να γευθεί το γλυκασμό που αποπνέουν οι Παντοκράτορες και οι Πλατυτέρες των μεταβυζαντινών εκκλησιών της.

Τοποθεσία και κλίμα

 

Η Στεμνίτσα είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, στους πρόποδες της Κλινίτσας.  Περπατώντας κανείς στον οικισμό γοητεύεται από τη μεγαλειώδη θέα των απόκρημνων κορυφών, που συχνά χάνονται μέσα στα σύννεφα .Ο χειμώνας είναι βαρύς και δεν είναι σπάνιες οι ευκαιρίες να απολαύσει κανείς χιονισμένη τη Στεμνίτσα. Η άνοιξη έρχεται αργά και το καλοκαίρι είναι δροσερό και ευχάριστο.

 

Η θέση της ανάμεσα στο ελατόδασος του Μαινάλου και στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου, είναι ιδανική για εκδρομές, περιηγήσεις και περιπάτους.

 

Στο υποβλητικό φαράγγι του Λούσιου ο επισκέπτης θα ανακαλύψει τη δική του Αρκαδία. Είναι «το φαράγγι των ασκητικών παραδείσων που κρέμονται ανάεροι σαν περιστερώνες ή σαν αετοφωλιές σε δυσθεώρητα ύψη μέσα στην στενή αγκαλιά των καταφαγωμένων πετρών».

We're On The Map

230 5th Avenue Suite 1004 10th Floor,

New York, NY 10001, United States

we are social
drop us a line

FRO

NT6