Άγιος Ανδρέας - Αρχαία Γόρτυνα

Εδώ, κάτω από το γεφύρι του Κόκκορη, η ορμή των κρυστάλλινων νερών του ποταμού καταλαγιάζει κάπως, και όλο το τοπίο, με το γεφύρι, το νερόμυλο του Κόκκορη, το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα και τα ερείπια της αρχαίας πόλης, γίνεται γαλήνιο, γραφικό και φορτωμένο μνήμες. Τον τόπο αυτό, που άκμασε στην αρχαιότητα, διέσχιζαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες όταν πήγαιναν στην Ολυμπία για τους αγώνες.

 

Κάτω από το γεφύρι, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, μπορείτε, εάν η καρδιά σας αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες, να βουτήξετε για λίγο στον ποταμό. Δεν μπορείτε να κολυμπήσετε, απλώς να αφήσετε για λίγο το νερό να σας παρασύρει. Αλλά με προσοχή. Από εδώ σας προτείνουμε έναν περίπατο κατά μήκος του ποταμού με τελικό προορισμό τον Αλφειό. Ανάμεσα σε πλατάνια και στρογγυλεμένα μεγάλα βράχια και συνοδευόμενοι από τους ήχους των ορμητικών νερών και των πουλιών θα απολαύσετε μια μοναδική εμπειρία. Οπωσδήποτε, όμως, χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιότητα και προσοχή για το εγχείρημα αυτό.

 

Ο Άγιος Ανδρέας, μονόκλιτη τρουλλωτή εκκλησία, είναι χτισμένος πάνω σε λείψανα ρωμαϊκού κτιρίου. Τμήματα της τοιχοποιίας ταυ τελευταίου έχουν ενσωματωθεί στο ναό. Ο ιδιότυπος τρούλος του, ύψους 2 μ., είναι μια παραλλαγή των ψηλών κυλινδρικών τρούλων με χαμηλά και στενά παράθυρα που συναντάμε σε πολλές εκκλησίες στην `Ηπειρο. ‘Ίσως πρόκειται για μια παραλλαγή που ανήκει στον 12ο αιώνα. Ο Άγιος Ανδρέας είναι ένας από τους πιο κομψούς βυζαντινούς ναούς της περιοχής, ενταγμένος στο ήρεμό τοπίο του ποταμού.

 Δίπλα στον Άγιο Ανδρέα, προς την ανάντη ροή του ποταμού, ο μύλος του Κόκκορη είναι κατάλοιπο μιας εποχής που οι νερόμυλοι δούλευαν ασταμάτητα στην περιοχή για να παράγουν μπαρούτι ή να αλέθουν γεννήματα.  Στα δυτικά του Αγίου Ανδρέα βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Γόρτυνας. Οι ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής εντόπισαν τους δύο οχυρωματικούς περίβολους της πόλης, το Ασκληπιείο και λείψανα δημόσιων οικοδομημάτων, ιερών και κατοικιών. Από αυτά ο επισκέπτης έχει εύκολη πρόσβαση μόνο στο Ασκληπιείο, ενώ, εάν προχωρήσει περισσότερο προς το νότιο μέρος της κοίτης ταυ Λούσιου, μπορεί να δει και άλλα λείψανα της αρχαίας πολιτείας.

We're On The Map

230 5th Avenue Suite 1004 10th Floor,

New York, NY 10001, United States

we are social
drop us a line

FRO

NT6