Παναγία η Μπαφέρω

Από κει ανηφορίζετε για το Κάστρο (συνοικία που πήρε το όνομά της από το ενετικό κάστρο που μάλλον υπήρχε εκεί) και την Παναγία την Μπαφέρω. Άγνωστη η προέλευση του ονόματός της. Χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και είναι ίσως η πιο σημαντική του χωριού, στο ύψωμα του Κάστρου. Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική με με ημικυλινδρικό θόλο. Την προσοχή τραβούν οι αγιογραφίες της, που έχοντας κοινά στοιχεία με άλλες εκκλησίες του χωριού οδηγούν στην υπόθεση ότι υπήρχε εδώ στα χρόνια της Τουρκοκρατίας τοπική σχολή αγιογραφίας.

 

Ο γραπτός διάκοσμος σώζεται σχεδόν ολόκληρος. Από τα καλύτερα δείγματα είναι η Πλατυτέρα στην αψίδα του ιερού. Η Παναγία παριστάνεται κατενώπιον και ο Ιησούς σε εγκόλπιο, εικονογραφικός τύπος που έχει την προέλευσή του στην Ανατολή. Μια από τις εντυπωσιακότερες τοιχογραφίες της εκκλησίας είναι η Άκρα Ταπείνωση, στα αριστερά της κόγχης του ιερού, που διατηρείται όμως αποσπασματικά. Αποδίδεται συμβολικά η Κάθοδος του Ιησού στον Τάφο. Ο όσιος Μιχαήλ των Συννάδων, που εικονίζεται σε ένα από τα τέσσερα στηθάρια στη δεύτερη σειρά, στη νότια πλευρά του ιερού, είναι επίσης ένα από τα αριστουργήματα της Παναγίας της Μπαφέρως.  Η εικόνα της Δεήσεως, όπου εικονίζεται ο Χριστός ανάμεσα στην Παναγία και τον Πρόδρομο, στη δυτική πλευρά του ναού, συγκαταλέγεται στις αξιόλογες τοιχογραφίες της εκκλησίας. Στη βόρεια πλευρά αξίζει να προσέξετε την αγία Παρασκευή, την αγία Κυριακή, την αγία Αικατερίνη και την αγία Μαρίνα. Οι τοιχογραφίες έχουν χρονολογηθεί από κάποιους ερευνητές στον 15ο ή τον 16ο  και από άλλους στον 17ο  αιώνα.

 

Στον περίβολο της Παναγίας της Μπαφέρως, που παλιά ήταν το νεκροταφείο του χωριού, στέκεται ακόμη ο ναός του Αγίου Νικολάου, ανακαινισμένος, όπως μας πληροφορεί επιγραφή, τον 16ο  αιώνα. Ανήκει στον  ίδιο αρχιτεκτονικό τύπο με την Μπαφέρω. Αξιοπρόσεκτη είναι η ιδιόρρυθμη στήριξη του θόλου σε φουρούσια. Δυστυχώς τόσο το κτίριο όσο και οι τοιχογραφίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Πάνω από την κόγχη του ιερού αμυδρά διακρίνεται από το Άγιο Μανδήλιο η κεφαλή του Ιησού, παράσταση που ακολουθεί βυζαντινά πρότυπα.

We're On The Map

230 5th Avenue Suite 1004 10th Floor,

New York, NY 10001, United States

we are social
drop us a line

FRO

NT6